Baza wiedzy
DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Zapraszamy do zapoznania się z  poradami, przepisami oraz artykułami, które pomogą Ci zrozumieć rolę żywienia w walce z chorobą nowotworową.

Dlaczego żywienie w chorobie nowotworowej jest tak ważne?

Stan odżywienia pacjenta ma duże znaczenie podczas leczenia onkologicznego, ponieważ wpływa m.in. na skuteczność prowadzonej terapii, ale również na ogólny stan pacjenta.

Jaka dieta podczas chemioterapii?

Podczas leczenia chemioterapią zaleca się stosowanie diety łatwostrawnej, która ma na celu odciążenie przewodu pokarmowego, ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, ale również minimalizację skutków ubocznych wynikających z prowadzonej terapii.

Dieta onkologiczna - przepisy

Należy pamiętać, że nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich pacjentów poddawanych leczeniu onkologicznemu, dlatego swoje indywidualne potrzeby i oczekiwania należy konsultować z lekarzem oraz dietetykiem.

Scroll to Top