raspberries, yoghurt, food-7213407.jpg

Żywienie podczas chemioterapii

Czy postępowanie żywieniowe podczas leczenia chemioterapią jest zawsze takie samo? - Dieta łatwostrawna jako złoty standard?

Podczas leczenia chemioterapią lub chemio-radioterapią, zaleca się rutynowo stosowanie diety łatwostrawnej, ponieważ wspomniana powyżej terapia ma działanie ogólnoustrojowe. Oznacza to, że prowadzi do niszczenia zarówno komórek chorych, jak i zdrowych. Najbardziej podatne na działanie cytostatyków są komórki szybko dzielące się. Chemioterapia może spowodować zatem uszkodzenie błon śluzowych przewodu pokarmowego, które mogą objawiać się m.in. bólem w przyjmowaniu posiłków.  Należy jednak pamiętać, że nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla wszystkich pacjentów poddawanych chemioterapii. Swoje indywidualne potrzeby należy konsultować z lekarzem oraz dietetykiem.

CHARAKTER DIETY

Należy pamiętać, że w większości przypadków dieta podczas leczenia onkologicznego powinna przyjmować charakter diety bogatobiałkowej.

NAWODNIENIE

Rozpoczęcie nawadniania organizmu na 2-3 dni PRZED planowanym cyklem chemioterapii przyczyniają się do złagodzenia skutków ubocznych leczenia.

DIETA ŁATWOSTRAWNA

OGÓLNE ZALECENIA

Dieta łatwostrawna koncentruje się na spożyciu łatwych do trawienia pokarmów, które zapewnią organizmowi dostarczenie niezbędnych wartości odżywczych, co z kolei pomaga poprawić lub utrzymać jego ogólną kondycję zdrowotną.

TEMPERATURA

Posiłki powinny być spożywane w temperaturze pokojowej. Należy unikać potraw zimnych oraz gorących, które mogą "drażnić" termicznie błonę śluzową.

METODY OBRÓBKI TERMICZNEJ

Do dozwolonych metod zalicza się: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania na tłuszczu, pieczenie w folii lub pergaminie. Należy unikać potraw smażonych.

PRODUKTY

Unikaj produktów ostrych, kwaśnych, wzdymających, twardych i chrupkich- spożycie powyższych produktów przyczynić się do zaostrzenia stanu zapalnego.

PRODUKTY

Wybieraj pieczywo białe, makarony pszenne, ryż biały, drobne kasze itd. produkty powinny być gotowane na miękko (unikaj al dente),

Scroll to Top